Valokatteet

Mikäli on juuri rakentanut pihalleen uutuuttaan hohtavan terassin tai mikäli huomaakin yhtäkkiä, että vanha terassi kaipaakin suojaa sateelta tai auringolta, on silloin mietittävä myös erilaisia vaihtoehtoja terassin katokseksi. Yhä useampi terassi niin ihmisten kotipihoilla kuin myös esimerkiksi ravintoloiden yhteydessä on nykyään katettu, ja miksipä ei; kukapa haluaisi kastua terassilla istuessaan? Valokatteet ovat nykyään monen ykkösvalinta.

Yksi hyvinkin muodikkaista ja varteenotettavista vaihtoehdoista terassin katosta miettiessä on valokate. Se on mainio ratkaisu melkeinpä mihin tahansa piharakennukseen, oli kyseessä sitten autokatos, pihaterassi, taloyhtiön grillikatos tai vaikkapa lasten leikkialue. Sen voi asentaa niin omalle koti- tai mökkipihalle kuin myös julkisille alueille.

Mikä on siis valokate?

Valokate on terassikatos, joka mahdollistaa sen alla oleskelun ilman, että kastuisi sateella. Se on täysin vesitiivis ratkaisu, mutta vedeltä suojaavasta vaikutuksesta huolimatta se päästää läpi ihanasti auringonsäteet kirkkaina päivinä. Useimmiten valokate tehdään läpinäkyvästä, valkoisesta, huurteisesta, savunvärisestä tai metallinsävyisestä ja hyvin kestävästä materiaalista, esimerkiksi jonkinlaisesta muovisekoitteesta kuten polyvinyylikloridista, akryylistä tai polykarbonaattivalmisteesta, jotta se säilyisi hyvänä haastavissa sääolosuhteissa.
Valokatteet ovat hyvin monipuolisia ja helposti räätälöitävissä juuri omiin tarpeisiin. Koska kyseessä on yleensä taivuteltava materiaali, tarjoaa se äärettömästi mahdollisuuksia esimerkiksi silloin, kun haluaa katoksestaan kaarevan tai muutoin tavanomaisista suunnitelmista poikkeavan. Useimmiten katokseen kuuluvat rakenteet kuten vaikkapa puuruudukko tai metallinen kehikko.

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun asentaa valokatteen?

Valokatteet ovat yleensä suhteellisen edullinen vaihtoehto, vaikkakin eri vaihtoehtojen välillä on suuria hintaeroja. Edullisin on polykarbonaattivalmisteinen kate, jonka neliöhinta ei välttämättä ylitä edes kymmentä euroa. Hinta voi helposti kaksinkertaistua heti, kun laatua nostetaan. Toki myös halvat valokatteet voivat olla erinomainen valinta, mutta ostajan on syytä kiinnittää huomiota valokatteen painoon sekä paksuuteen. Liian ohut valokate ei kestä ehjänä kovinkaan pitkään.

Kun asentaa valokatetta, kannattaa juurikin sen materaaliin kiinnittää huomiota. Yleensä esimerkiksi polykarbonaattikate on tehty kestävämmäksi erilaisten lisäaineiden avulla. UV-säteitä vastaan suojaa puolestaan paremmin akryylivalmisteinen kate.
Täällä Suomessa on huomioitava se, että mikäli valokate kuuluu osana talon kattoon, on hyvä idea asettaa katolle terassin ja katon välille lumieste, joka ehkäisee lumien kasaantumista valokatteelle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

twelve + seventeen =